10.06.2022. Konferencija:“Faktori rizika i posledice gojaznosti među odraslim pacijentima u Republici Srbiji”

Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International” je dana 10.06.2022. u Beogradu u Palati Srbija, sa početkom od 11:00 časova organizovao konferenciju pod nazivom: Faktori rizika i posledice gojaznosti među odraslim pacijentima u Republici Srbiji (Prevencija usled pandemije COVID-19 i unapređenje tretmana)”

Cilj konferencije je bio predstavljanje rezultata šireg projekta Instituta WBI koji je realizovan u periodu od  septmebra 2021. do aprila 2022. godine a koji je obuhvatio set od četiri istraživanja i aktivnosti podrške Radnoj grupi Ministarstva zdravlja za donošenje Vodiča dobre kliničke prakse za lečenje gojaznosti.

Svojim uvodnim obraćanjem, uz zahvalnost svim prisutnima, konferenciju je otvorila Katarina Đorđević, ispred Instituta WBI. Ona je obrazložila ne samo ciljeve projekta i istraživanja koje je Institut WBI sproveo u okviriru ovog projekta, već i uslove koji su do razvoja projekta doveli. Naime, tokom pandemije COVID-19 je narušena rutina i svakodnevnica opšte populacije, što se odrazilo i na ishranu stanovništva, ali i na redukovanje fizičke aktivnosti. Upravo ova istraživanja su dala doprinos donosiocima odluka u zdravstvenom sistemu u kreiranju daljih politika i praksi u skladu sa novnastalom sitacijom na globalnom nivou.

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja u sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, osvrnula se na izazove sa kojima je zdravstveni sistem bio suočen tokom epidemije, kao i uspešnost izlaska iz teškog perioda, te je naglasila da će nadalje glavni prioritet Ministarstva zdravlja biti jačanje kapaciteta i briga o javnom zdravlju stanovništva Republike Srbije u što širim okvirima. Dr Janković je napomenula da je uz podršku ovog projekta Radna grupa Ministarstva zdravlja za izradu vodiča za lečenje gojaznosti uspešno realizovala svoj cilj. Posebno je istakla ulogu koju će primarni nivo zdravstvne zaštite imati u daljem radu u vezi sa prevencijom i lečenjem gojaznosti u našem zdravstvenom sistemu.

Prof. dr Mirjana Šumarac-Dumanović, stručni saradnik Instituta WBI i predsednik Radne grupe za izradu Vodiča za lečenje gojaznosti, govorila je o izradi vodiča i timu koji je bio direktno uključen u njegovo donošenje. Objasnila je značaj kreiranja novih smernica za lečenje gojaznosti, usled promene u zastupljenosti gojaznosti u opštoj populaciji tokom pandemije, ali i nedovoljne količine resursa kojom sistem zdravstvene zaštite raspolaže radi prevencije i lečenja gojaznosti. Profesorka je iznela i podatke o nedovoljnom prepoznavanju gojaznosti kao hronične bolesti ne samo među širom, neko i stručnom medicinskom javnošću. Pored toga, objasnila je multifaktorsku prirodu nastanka gojaznosti, usled koje je i lečenje kompleksno.

Milko Štimac, programski direktor Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International”, govorio je o podacima Svetskog atlasa gojaznosti, kojima se predviđa da će u Srbiji potencijalno do 2030. godine biti oko 2 miliona gojaznih. Naglasio je ekonomske posledice, odnosno troškove gojaznosti kao bolesti po društvo, koji ne dolaze samo od lečenja gojaznosti direktno, već i zbog neminovnog pada produktivnosti koji bi pratio njenu veću prevalencu. U skladu sa tim, izneo je ekonomske mere poput izrade precizne studije troškova i povećanja dostupnosti i subvencionisanja zdrave hrane, koje bi imale za cilj suzbijanje gojaznosti i njenih ekonomskih posledica. Pored toga, istakao je važnost intervencija u cilju prevencije gojaznosti kod dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, ali i razvoja strategije koja bi uključivala povećanje nivoa fizičke aktivnosti u opštoj populaciji.

Konferencija je ispraćena uz prisustvo ostalih eminetnih predstavniha struke iz oblasti gojaznosti i dijabetesa, kao što je uvaženi akademik Prof. dr. Nebojša Lalić , Prof. dr Snežana Polovina, saradnik Instituta WBI na ovom projektu koja je takođe imala svoje izlaganje, ostalih lekara, predstavnika Ministarstva zdravlja i medija.

KONFERENCIJA: ,,Fakori rizika i posledice gojaznosti među pacijentima u Republici Srbiji", 10.06.2022. Palata Srbija