8. april – Svetski dan zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom Instituta i zavoda uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja „Podržite medicinske sestre i babice”  naglašava značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u pružanju zdravstvene zaštite širom sveta, naročito u doba pandemije koronavirusa. Povodom Svetskog dana zdravlja ove godine biće objavljen prvi globalni izveštaj o sestrinstvu u svetu, a ovaj izveštaj pružiće uvid u globalnu sliku trenutnog broja medicinskih sestara i potrebu za jačanjem radnih kapaciteta u cilju jačanja zdravstvenog sistema. Izveštaj predstavlja osnov za prikupljanje podataka, dijalog i zagovaranje, dalja istraživanja i ulaganja u zdravstvenu radnu snagu za buduće generacije. Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50 odsto  globalne zdravstvene radne snage. Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od polovine trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice. Da bi sve zemlje dostigle treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će svetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije za 2020. godinu, u našoj zemlji registrovano je 85.347 medicinskih sestara -tehničara koji rade u zdravstvenom, socijalnom, državnom i privatnom sektoru. Najviše njih radi u Beogradu (22.700), Vojvodini (21.298), Nišu (15.798), Užicu (8.786), Kragujevcu (14.225) i Kosovu i Metohiji (2.540). U narednom periodu biće neophodno da se status i položaj medicinskih sestara uredi zakonom – da se izradi zakon o sestrinstvu, pravilnik koji definiše standarde i normative usluga koje pružaju medicinske sestre i babice, kao i da se revidiraju postojeći pravilnici i izrade protokoli i procedure za odredjene usluge koje pružaju medicinske sestre i babice, kao i standardi formalnog i neformalnog obrazovanja za medicinske sestre i babice. 

Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi Well being international podržava inicijativu da se status i položaj medicinskih sestara uredi zakonom, kako bi pripadnice ove odgovorne profesije dobile punu strukovnu zaštitu.