“Batutovi dani 2023.” - 30.10.2023.

Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ organizovao je stručni skup pod nazivom „Batutovi dani 2023.“.

Jubilarna manifestacija Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ kojom se obeležava 99 godina postojanja ove institucije održana je 30. oktobra. 2023. godine u Beogradu.

Osnovni principi na kojima počiva javnozdravstvena politika danas zvanično su postavljeni 1919. godine, u periodu nakon prvog svetstkog rata, kada je posle osnivanja mreže stalnih bakterioloških stanica i epidemioloških zavoda u Jugoslaviji, Stalna epidemiološka komisija, čiji je prvi predsednik upravo bio dr Milan Jovanović Batut, postavila sebi za zadatak: osnivanje i uspostavljanje organizacije rada centralne preventivne medicinske ustanove.

S toga je samo 5 godina kasnije, 1924. godine osnovan „Centralni higijenski zavod“ koji odražava razvoj shvatanja stručnjaka i merodavnih faktora u tadašnjoj državi i težnju ka razvoju mera i službe preventivne zdravstvene zaštite u tadašnjoj državi.

Organizovanje ovakve manifestacije u vidu stručnog skupa je imalo za cilj obeležavanje 99 godina kako je lekar, univerzitetski profesor i utemeljivač Medicinskog fakulteta, dr Milan Jovanović Batut, osnovao, tadašnji higijenski zavod, a sadašnji Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“.

Na skupu je istaknuto da nakon ovoliko godina i svega štio je zadesilo našu državu i ovaj prostor, Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ i dalje igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stanovništva u Republici Srbiji već skoro čitav vek i danas stoji rame uz rame sa ostalim institutima za javno zdravlje najrazvijenijih država sveta.

Početak skupa je ulepšan intoniranjem himne Republike Srbije i muzičkim izvođenjima Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“, a reči dobrodošlice i uvodno izlaganje imala je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Prof. dr Verica Jovanović.

Prisutnima su se potom obratili i predstavnici Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji su istakli da skoro vek postojanja institucije kakav je Institut Batut, nije samo simbol trajanja, već je i simbol nepokolebljive posvećenosti borbe za javno zdravlje građana naše zemlje, te da je kroz sve ove godine, ova institucija bila prvi bedem odbrane protiv brojnih zdravstvenih izazova s kojima se naša država susretala.

Istakli su i da savremeno vreme donosi nove izazove., da je pandemija COVID-19 od 2020. godine, pokazala koliko je značajno pravovremeno i neometano funkcionisanje mreže zavoda i instituta za javno zdravlje radi sprovođenja javnozdravstvenih politika i preventivnih mera, obavljanja zadataka koji su postavljeni pred državu, mobilizacije resursa, koordinacije aktivnosti i organizovanja procesa vakcinacije protiv ove infekcije koji je država organizovala među prvim zemljama u Evropi.

Nakon svečanog otvaranja, usledila je stručna konferencija „Zdravlje stanovništva Srbije“ na kojoj su predavači bili:

 • dr Milena Vasić: Uvod u program stručne konferencije;
 • dr Maja Krstić: Demografske karakteristike stanovništva Srbije;
 • dr sc. med. Branislava Matić Savićević: Faktori rizika po zdravlje, životna sredina;
 • sc. med. Jelena Gudelj Rakić: Faktori rizika po zdravlje, determinante zdravlja;
 • dr Snežana Živković Perišić, dr sc. med. Nataša Mickovcki: Nezarazni poremećaji zdravlja;
 • dr med. Goranka Lončarević, dr Vladan Šaponjić: Zarazne bolesti (imunizacija i epidemija);
 • dr Mirjana Živković Šulović, dr sc. med. Jelena Brcanski, dr sc. med. Katarina Boričić: Zdravstveno stanje i korišćenje zdravstvene zaštite;
 • sc. med. Vesna Horozović: Kvalitet zdravstvene zaštite;
 • dr Miljan Ljubičič: Pružaoci zdravstvene zaštite i ljudski resursi za zdravlje;
 • dr Verica Jovanović: Izazovi javnog zdravlja u Srbiji 2021-2030;

Nakon predavanja predstavnika Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ su usledila sledeća predavanja:

 • dr Ana Banko: Prevencija bolesti COVID-19;
 • Prof. dr Goran Stevanović: COVID-19: šta se promenilo iz ugla kliničara ?
 • dr Ivana Milošević: Zašto je vakcinacija protiv COVID-19 i dalje važna ?
 • dr Goran Vukomanović: Faktori uspeha programa imunizacije protiv infekcija izazvanih COVID-19;

Stručnom skupu koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta je prisustvovalo oko 200 lekara iz različitih oblasti, predstavnika ostalih instituta i zavoda za javno zdravlje iz Srbije, domaćih i međunarodnih partnera Instituta Batut, prijatelja i saradnika ove kuće.

Tehničku pomoć organizaciji ovog događaja pružio je Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International“

Učešče na ovom stručnom skupu je nosilo 6 bodova za učesnike i 12 bodova za predavače, budući da je simpozijum bio akreditovan pred Zdravstvenim savetom Srbije.

Dodatne informacije o ovom događaju možete pronaći na našim društvenim mrežama:

https://www.instagram.com/wbiinstitut/

https://www.facebook.com/wbiinstitut/

,,Batutovi dani 2023". 30 oktobar 2023. godine