Seminar: “Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji - Rezultati i predlozi za dalji razvoj”  12.09.2023. 

Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being international” je 12.09.2023. godine u Beogradu u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” bio organizator seminara pod nazivom: “Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji – Rezultati i predlozi za dalji razvoj”. 

 Na skupu je saopšteno da je u Srbiji za proteklih godinu dana, gotovo 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, a da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) efekat zaštite od virusa nakon imunizacije može biti i do 95 odsto. 

 Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being international” je obezbedio kotizacije za učešće na simpozijumu za preko 200 lekara iz domova zdravlja širom Srbije, od kojih su većina direktori, načelnici ginekoloških službi, načelnici pedijatrija i medicinske sestre/tehničari zaduženi za imunizaciju , dok je za oko 300 dodatnih učesnika koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju uživo ovom događaju, a bili su zainteresovani da prate program,  bio organizovan online prenos celog skupa. 

 U uvodnom delu simpozijuma okupljenima su se obratili najviši predstavnici institucija koje su podržale ovaj skup i bili njegovi pokrovitelji, pre svega dr Mirsad Đerlek ispred Ministarstva zdravlja, Prof. dr Slavica Đukić Dejanović ispred Ministarstva prosvete, Prof. dr Sanja Radojević Škodrić ispred Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dr Milena Kanazir ispred Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” koji su istakli značaj imunizacije protiv HPV -a i tom prilikom se lično zahvalili organizatoru Institutu za istaživanje i razvoj dobrih praksi na organizaciji ovog događaja i pozivu na učešće. 

 Nakon svečanog dela, usledilo je programski deo simpozijuma koji se sastojao od dvosatne panel diskusije na kojoj su učesnici bili:

  • dr Milena Kanazir, Institut za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”; 
  • Prof. dr Vladimir Petrović, Institut za javno zdravlje Vojvodine; 
  • dr Mirjana Štrbac, Institut za javno zdravlje Vojvodine; 
  • Dejan Masliković, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije; 
  • Prof. dr Miloš Marković, Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu; 
  • Prof. dr Aljoša Mandić, Institut za onkologiju Vojvodine; 
  • dr Goran Vukomanović, Univerzitetska dečija klinika Tiršova; 
  • Gorica Đokić, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”; 
  • Gordana Plemić – Udruženje “Roditelj”; 

Predavanje za lekare iz Srbije na ovom simpozijumu održao je specijalni gost ovog događaja Prof. dr Alexander Kenet, profesor Univerziteta na Floridi i načelnik klinike za infektivne bolesti Nemours dečije bolnice u Vilmingtonu, Delaver, SAD koji je istakao da je važno je zapamtiti da roditelji u Srbiji, kao i roditelji širom sveta, žele da urade ono što je najbolje za svoju decu i da su istraživanja pokazala da će većina roditelja prihvatiti vakcinaciju za svoju decu ako dobiju snažnu preporuku od lekara svog deteta. Zbog toga je od suštinskog značaja da zdravstveni radnici prihvate ovu činjenicu i daju snažnu preporuku za HPV vakcinaciju roditeljima. Od 1990. u SAD, stope raka grlića materice su se polako smanjivale, uglavnom zahvaljujući skriningu raka grlića materice. Nedavno je primećen značajan pad oboljevanja među mladim ženama, koje su primarna grupa koja ispunjava uslove za vakcinaciju protiv HPV-a. Zbog toga stručnjaci predviđaju značajan pad stope raka grlića materice u narednom periodu u SAD, istakao je on. 

 Učešče na ovom stručnom skupu je nosilo 4 bodova za učesnike i 8 bodova za predavače, budući da je simpozijum bio akreditovan pred Zdravstvenim savetom Srbije. 

Organizaciju ovog simpozijuma je podržala kompanija Merck Sharp & Dohme d.o.o. Srbija. 

 Ostale informacije o ovom događaju možete pronaći i na našim društvenim mrežama: 

https://www.instagram.com/wbiinstitut/ 

https://www.facebook.com/wbiinstitut/ 

Seminar: “Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji - Rezultati i predlozi za dalji razvoj”  12.09.2023.