Imunizacijom protiv pneumokoke i gripa

Simpozijum lekara opšte prakse, predstavnika instituta i zavoda za javno zdravlje širom Srbije i ostalih medicinara o značaju imunizacije protiv pneumokokne bolesti i  gripa održan je u Beogradu u hotelu „Holiday inn“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Skup više od 250 stručnjaka održan je u vremenu u kojem pada broj imunizovanih osoba zbog smanjenja poverenja stanovništva u vakcine, a pretežno zbog antivakserskog pokreta, laičkih, nestručnih, pa i lažnih vesti o mogućim posledicama vakcinacije.

 U Srbiji je, inače, obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti, a od 2018. godine i protiv bakterije pneumokoke, koja izaziva upalu pluća od koje u svetu umre godišnje više od 1,5 miliona ljudi. Ova vakcina, obavezna za decu  do 5 godina štiti i od upala uva, sinusa, pa i komplikacija poput meningitisa.

O novom programu imunizacije govorio je prof. dr Vladimir Petrović, dok je klinički osvrt na posledice nevakcinacije od ovih zaraznih bolesti dao prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti. Zašto je imunizacija važna posebno za građane sa kardiovaskularnim oboljenjima govorila je prof. dr Marija Zdravković, direktor KBC„ Bežanijska kosa”, dok je o zaštiti trudnica svoje izlaganje imala prof. dr Aleksandra Sokić Milutinović.

Na ovom skupu u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi WBI, predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” najavili su početak nacionalne kampanje „Srbija protiv zaraznih bolesti“ sa ciljem podizanja svesti stanovništva o značaju poštovanja mera prevencije, testiranja i imunizacije.

 Skup je otvorila direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović i direktor Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International“ Milko Štimac.

Događaj je održan u skladu sa svim propisanim i preporučenim merama protiv Korona virusa.