NEDELJA AUTIZMA 31-07.04.2024.

Učestalost poremećaja iz spektra autizma je veća nego ranije i u stalnom je porastu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije jedno od stotinu dece ima neki od poremećaja iz ovog spektra, dok podaci Americkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2020. godine kažu da 1 na 36 dece uzrasta od osam godina ima ovaj poremećaj. Osobe saautizmom suočavaju se sa brojnim izazovima, kao sto su teskoće u komunikaciji, učenju i upotrebi jezika, uklapanja u vrsnjačku grupu, preterana osetljivost na stimuluse. Sve ovo utice na kvalitet života ovih osoba kao i članova njihovih porodica. 

Nauka i dalje radi na razumevanju uzroka ovog stanja, dok se istovremeno trudimo da pružimo podršku osobama sa autizmom kako bi mogle da žive kvaliteniji život i da što više doprinesu zajednici.

Povodom međunarodnog dana autizma 02.04.2024. godine, organizuje se kampanja nedelje autizma pod sloganom „Zvezda plava, zvezda prava!“ u periodu od 31.03.2024. do 07.04.2024. Ova kampanja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i u organizaciji Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženja roditelja dece s autizmom “Deca bez granica” i Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International”.

Cilj ove kampanje je da skrene pažnju javnosti na problem sa kojima se suočavaju osobe sa poremećajem iz spektra autizma i njihove porodice, kako bi se smanjila stigmatizacija i omogućila podrška osobama sa autizmom da ostvare svoj pun potencijal. Kampanju podržavaju brojne organizacije i ličnosti iz sveta kulture i sporta.

Košarkaški klub Partizan će podržati kampanju promovišući inkluziju osoba sa autizmom na evrologaškoj utakmici sa Olimpijakosom 28.03.2024. godine pod sloganom “Crno beli glasovi za Plavu nedelju”. Isto će učiniti i košarkaški klub Crvena Zvezda na utakmici sa Olimpijakosom 04.04.2024. godine.

Takođe, 31.03.2024. godine, biće organizovana Kreativna radionica u parku ispred platoa kod gradske opštine Zvezdara od 11 do 13 časova, gde će učestvovati deca s autizmom, njihovi roditelji i istaknute ličnosti iz sveta kulture i sporta.

Tokom nedelje autizma, organizovaće se i drugi događaji uključujući crtanje murala na zidu “Centra za autizam” u okviru Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića 6a, set akreditovanih edukacija namenjenih zdravstvenim radnicima i saradnicima I  i roditeljima dece sa autizmom, zatim predstave u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu, a završiće se  kulturnim programom u Narodnom pozorištu 07.04. koji će izvoditi deca sa smetnjama u razvoju.

Autizam je deo njihove priče, podržimo ih da budu deo naše zajednice!

Pozivamo vas da podržite nedelju autizma i prisustvujete nekom od događaja kako biste pokazali podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama.