“Otvorena vrata – Umetnost za autizam” na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu 02.04.2024.

U okviru sedmodnevne kampanje “Zvezda plava, Zvezda prava!” povodom Međunarodnog dana autizma, danas je u Centru za Autizam na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu organizovana druga aktivnost pod nazivom “Otvorena vrata – Umetnost za autizam”.

Događaj je započeo otvaranjem murala na zgradi Centra za Autizam u okviru Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, koji su naslikali studenti sa Akademije likovnih umetnosti i Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu,, praćen igrom dece u senzornoj sobi, puštanjem plavih balona i druženjem.

Mural predstavlja simboliku težnje ka sreći kroz igru zvezda,. Poslate su jasne poruke, “Neka podrška i doprinos osobama obolelim od autizma budu naša snažna nit, cineci zajednicu punu razumevanja i ljubavi, i da smo tu da zajedno stvaramo priče koje sežu daleko, da podržimo jedni druge kroz svet plave boje, simbola nade i boje Autizma”.

Događaj su otvorili vršilac dužnosti direktora Klinike dr Jelena Đordjević, rektor univerziteta likovnih umetnosti, profesori sa Akademije likovnih umetnosti I Akademije primenjenih umetnosti.

Pored dece i roditelja, predstavnika Udruženja roditelja dece s autizmom, prisustvovali su lekari, ličnosti iz sveta umetnosti, kulture, obrazovanja i zdravstva, kao i učenici srednje medicinske škole.

Učestalost poremećaja iz spektra autizma je veća nego ranije i u stalnom je porastu. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, jedno od stotinu dece ima neki od poremećaja iz ovog spektra, dok podaci Američkog Centra za Kontrolu i Prevenciju Bolesti iz 2020. godine kažu da 1 na 36 dece uzrasta od osam godina ima ovaj poremećaj.

Osobe s autizmom suočavaju se sa brojnim izazovima, kao što su teškoće u komunikaciji, učenju i upotrebi jezika, uklapanju u vrsnjačku grupu, preterana osetljivost na stimuluse. Sve ovo utiče na kvalitet života ovih osoba kao i članova njihovih porodica. Kampanja Nedelje Autizma pod sloganom “Zvezda plava, zvezda prava!” se održava u periodu od 31.03.2024. do 07.04.2024. Ova kampanja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravlja Republike Srbije i u organizaciji Klinike za Neurologiju i Psihijatriju za Decu i Omladinu, Udruženja roditelja dece s autizmom “Deca bez granica” i Instituta za Istraživanje i Razvoj Dobrih Praksi “Well-being International”.

Nauka i dalje radi na razumevanju uzroka ovog stanja, dok se istovremeno trudimo da pružimo podršku osobama sa autizmom kako bi mogle da žive kvalitetniji život i da što više doprinesu zajednici.