Simpozijum: ” COVID 19 – tri godine kasnije”, hotel Mona Plaza, 06.04.2023. Beograd

Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi je 06.04.2023. godine u Beogradu u hotelu Mona Plaza organizovao simpozijum pod nazivom  ”COVID 19 – tri godine kasnije”. Simpozijum je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i okupio je preko 120 lekara opšte prakse, rukovodioca domova zdravlja i stručnjaka koji se bave dijagnostikom i tretmanom pacijenata obolelih od kovid infekcije u pirmarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Učesnike ovog skupa je pozdravio državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije dr Mirsad Đerlek koji je istakao da mi idalje živimo sa korona virusom i da je izuzetno važno da nastavimo borbu protiv ovog virusa iako je njegov potencijal manji u odnosu na period kada je pandemija počela i da je zadovoljan što struka idalje ozbiljno shvata ovu borbu.Na ovom simpozozijumu su održane dve panel diskusije sa eminentnim predstavnicima struke među kojima su učestvovali direktor i zamenik direktora Klinike za infektvne i tropske bolesti UKSCS “dr Kosta Todorović” Prof. dr Goran Stevanović i Prof dr Ivana Milošević, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” Prof. dr Verica Jovanović, direktorka doma zdravlja Zemun dr Aleksadra Cvetković i dr.

Na simpozijumu je napomenuto da se početkom svetske pandemije uzrokovane ovim virusom i registrovanjem prvih pozitivnih slučajeva u Republici Srbiji u martu 2020. godine naša zemlja suočila sa različitim zdravstvenim, ekonomskim i mnogim drugim izazovima.

Uvedene su različite vanredne mere u cilju sprečavanja unosa i kontrole prenošenja novog korona virusa u okviru granica naše zemlje. U međuvremenu Republika Srbija je bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je započela vakcinaciju protiv kovida 19 i upotrebu antivirusnih terapija.

Zaključno sa 05.06.2023. godine u Republici Srbiji je registrovano ukupno: 2.521.017 pozitivnih slučajeva , dok se ukupan broj žrtava ove epidemije u Srbiji  popeo na 17.980. Samo tokom jučerašnjeg dana u našoj zemlji preminulo je 4 osobe usled komplikacija izazvanih ovim virusom.

Istaknuto je da ovi podaci pokazuju da borba sa kovidom 19 idalje traje, te da uprkos trenutnom utisku u javnosti da je kovid 19 prošlost lekari idalje podnose teret ove borbe i svakodnevno se sa posledicama ove pandemije idalje suočavaju. 

Predstavnici Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi su podsetili da je ova organizacija je prva organizacija u Srbiji koja je uspela da se realizacijom svojih aktivnosti stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu Republike Srbije u borbi protiv kovida 19 i pruži podršku organizovanjem stručnih skupova na ovu temu, anagovanjem ključnih predstavnika struke i edukovanjem stručnog kadra u skladu sa najnovijim saznanjima  u vezi sa dijagnostikom i tretmanom ove infekcije. U skladu sa time cilj organizacije ovog simpozijuma jeste upravo deljenje najnovijih saznanja u vezi sa dijagnostikom i tretmanom kovida-19 koja lekarima opšte prakse mogu pomoći u svakodnevnom radu sa pacijentima.