15. mart – Proglašeno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa

Zbog pandemije koronavirusa u Srbiji je proglašeno vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje. Ovu odluku zajednički su doneli predsednik Republike, predsednica Vlade Srbije i predsednica Narodne skupštine, a javnosti je saopštio predsednik države Aleksandar Vučić. Odlučeno je da od ponedeljka 16. marta škole, vrtići, fakulteti, sportski centri i teretane prestaju sa radom, a nadležni počinju sa dezinfikacijom svih javnih prostora. Takodje je odlučeno da đaci i studenti prelaze na onlajn nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje. Poslodavcima se preporučuje da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, posao treba da se organizuje tako da se strogo poštuju sve higijenske mere za sprečavanje širenja zaraze. Ograničava se kupovina maski i zaštitne opreme – jedna osoba može da kupi samo 10 maski po osobi, 10 rukavica i dva veća, odnosno pet manjih sredstava za dezinfekciju. Zabranjen je izvoz lekova iz Srbije u narednih 30 dana, a donesena je odluka da vojska čuva sve bolnice, kako bi lekari i bolesnici bili bezbedni, a nadzor nad izolacijom vršiće policija.

Svim građanima se preporučuje da ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, kao što je odlazak u prodavnicu, apoteku, šetanje kućnih ljubimaca ili bacanje smeća i savetuje se izbegavanje svih socijalnih kontakata. Svako ko dođe iz drugih država biti poslat direktno u izlociju na 14 dana, a ko prekrši pravila samoizolacije trpeće krivične sankcije. Vlada Srbije apelovala je na starije od 65 godina da uopšte ne izlaze iz svojih kuća, jer oni spadaju u grupu ljudi najugroženiju koronavirusom.

Zvanični podaci Ministarstva zdravlja Srbije govore da je od 6. marta, od kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa, do 15. marta ukupno registrovano 48 slučajeva virusa kovid 19.

Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi Well being international apeluje na sve da se osobe da se pridržavaju saveta lekara, nose maske i zaštitnu opremu i izbegavaju socijalne konakte i drže fizičku distancu..