4. MART – SVETSKI DAN GOJAZNOSTI

Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a svaka treća je na pragu gojaznosti. To znači da je polovina stanovništva naše zemlje prekomerno uhranjena – pokazuju podaci istraživanja koje je neposredno pred pandemiju koronavirusa sproveo Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je gojaznost najvećim neprepoznatim javno zdravstvenim problemom današnjice. Baš kao i u svetu, i u našoj zemlji broj ljudi sa prekomernom težinom je u porastu. Dodatno zabrinjava to što je gojaznost glavni faktor rizika za više od 200 raznih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, moždanog udara i različitih oblika karcinoma. Procene stručnjaka su da je svaki drugi smrtni ishod u našoj zemlji povezan upravo sa prekomernim viškom kilograma i da gojaznost smanjuje naš očekivani životni vek u proseku od šest do sedam godina.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznajući javno-zdravstveni značaj gojaznosti aktivno radi na unapređenju zdravstvenih usluga i tretmana pacijenata koji boluju od gojaznosti. Pokrenuta je izrada studije pod nazivom „Faktori rizika i posledice gojaznosti među odraslim pacijentima u Republici Srbiji“, koja ima za cilj da na sveobuhvatan način sagleda aktuelan problem gojaznosti u našoj zemlji i da preporuke za izradu strategije njenog suzbijanja. Između ostalog, studija će ispitivati da li su promenjene navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti tokom pandemije Covid 19 rezultirale povećanjem telesne težine naših građana.

Studija koja je pokrenuta treba da omogući bolje razumevanje uzroka gojaznosti i posluži u planiranju i koncipiranju daljih planskih dokumenata i stručnih uputstava, pre svega Vodiča za prevenciju i lečenje gojaznosti. Cilj ovih aktivnosti je da putem prevencije gojaznosti, promocije zdravog načina života i ishrane, adekvatne edukacije stručnog kadra i pacijenata, kao i kroz unapređenje zdravstvenih usluga, predupredimo pandemiju gojaznosti u našoj zemlji. Ove aktivnosti su predviđene Nacionalnim programom za prevenciju gojaznosti.

 

Svetski dan gojaznosti se globalno obeležava od 2020. godine svakog 4. marta u cilju promocije praktičnih rešenja za okončanje globalne krize gojaznosti.

 

Izvor: Blic