Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi organizuje stručni skup pod nazivom: “GODINU DANA HPV IMUNIZACIJE U SRBIJI: Rezultati i predlozi za dalji razvoj” 12. septembra 2023. u Beogradu.
  • U Srbiji je od prošle godine dostupna devetovalentna vakcina protiv HPV-a i besplatna je za sve dečake i devojčice od 9 do 19 godina. Vakcina protiv HPV-a se uobičajeno može dobiti u zdravstvenim ustanovama, kao što su domovi zdravlja ili privatne klinike.
  • Cilj stručnog skupa je da okupi donosioce odluka iz zdravstvenog sistema, predstavnike zdravstvenih ustanova sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite pre svega direktore domova zdravlja, načelnike pedijatrije, načelnike ginekologije I medicinske sestre nadležne za vakcinaciju kako bi se napravio konsenzus o tome šta je urađeno i koji su naredni koraci za unapređenje godinu dana nakon uvođenja besplatne HPV vakcinacije u Republici Srbiji.
  • Podršku stručnom skupu pružili su: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Udruženje “Progovori”, MSD, Medica Linea Pharm.