Najavljen početak kampanje ,,Srbija protiv zaraznih bolesti”

U organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi ,,Well-being International“, Ministarstva zdravlja Srbije i digitalne agencije „Represent Communications“ u Palati Srbija održan je radni sastanak na kome je najavljen početak nacionalne kampanje „Srbija protiv zaraznih bolesti“. Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije dr Mirsad Đerlek, pomoćnik ministra zdravlja iz sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu dr Jelena Janković, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović kao predstavnici Instituta WBI Milko Štimac, direktor i Katarina Đorđević. Pozivu Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi odazvao se i veliki broj farmaceutskih kompanija koje će se aktivno uključiti u ovu kampanju, dati svoj stručni doprinos, čime će pokazati svoju društvenu odgovornost, a ovu kampanju direktno podržava država Srbija.

Kampanja „Srbija protiv zaraznih bolesti“ pokreće se sa ciljem da se celokupnoj populaciji u Srbiji skrene pažnja na činjenicu da, pored pandemije koronavirusa, ostale zarazne bolesti i dalje  predstavljaju pretnju našem zdravlju. U fokusu ove kampanje nalaziće se borba protiv HIV virusa i virusnih hepatitisa B i C, kao i podizanja nivoa svesti o sve većoj rezistenciji na antibiotike. Aktivnosti kampanje su koncipirane da se odvijaju u dva pravca paralelno: ka stručnoj javnosti i prema opštoj populaciji. U okviru kampanje namenjene stručnoj javnosti lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti biće dodatno  edukovani o značaju imunizacije i porastu antimikrobne rezistencije, dok će u fokusu kampanje namenjene opštoj populaciji biti organizovane edukativne medijske aktivnosti o značaju prevencije, testiranja i imunizacije. Kampanji će prethoditi istraživanje javnog mnjenja koje ima za cilj da otkrije koliko su naši sugrađani upoznati sa prevalencijom virusnih hepatitisa B i C i virusa HIV-a, načinima prenošenja ovih virusa i činjenicom da ne postoje rizične grupe, već rizično ponašanje, kao i da postoji adekvatna terapija, ako se bolest otkrije na vreme.   

Svi prisutni, na čemu su insistrirali pretstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije, su se saglasili da je borba protiv ovih zaraznih bolesti jednako važna kao i borba protiv pandemije koronavirusa, jer su virusni hepatitisi i virus side postojali mnogo pre kovida 19 i postojaće kada ova pandemija prođe. Zbog toga Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi ,,Well-being International“ poziva sve društveno odgovorne kompanije, organizacije, medije i pojedince da se aktivno uključe u kampanju „Srbija protiv zaraznih bolesti“ i daju svoj doprinos. Želimo Srbiju bez zaraznih bolesti!