28. JUL – Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Hepatitisi su upalne bolesti jetre uzrokovane različitim spoljnim faktorima (virusima, alkoholom, lekovima, toksinima) ili imunim i metaboličkim procesima. Od virusnih hepatitisa godišnje umire blizu million ljudi u svetu godišnje, a u Srbiji je 2018. godine čak pet odsto svih zaraznih bolesti otpadalo na hepatitise. Virusni hepatitis A i E se prenose fekalnim ili oralnim putem (zagađenom vodom i hranom ili direktnim kontaktom), imaju samo akutnu formu, poznatiju kao žuticu i gotovo uvek se završavaju bez posledica.

 

Virusni hepatitisi B i C se prenose prodorom kroz kožu i sluzokožu (intravenskom upotrebom narkotika, nesterilnilnim medicinskim ili kozmetičkim instrumenti, seksualnim odnosom ili prenosom sa majke na dete prilikom porođaja). Pored akutne forme, hepatitis B i C mogu biti hronični – hroničnim se smatraju oni oblici hepatitisa kod kojih se virus održava najmanje šest meseci u organizmu. Hronična infekcija hepatitisom B tokom više godina ili decenija može dovesti do ciroze ili karcinoma jetre. U Srbiji je 2018. godini registrovano je ukupno 615 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, što je manje nego prethodne godine (713 slučajeva), i dvostruko manje i poređenju sa 2013. godinom kada je registrovano najviše obolelih u prethodnih deset godina (1112 slučajeva).

 

U našoj zemlji se od 2006. godine sprovodi obavezna sistematska aktivna imunizacija protiv virusnog hepatitisa B dece u prvoj godini života i nevakcinisane dece u 12. godini života. S obzirom da i odrasle osobe mogu da prime vakcinu protiv hepatitisa B.

 Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi Well-being international apeluje na sve osobe da prime vakcinu protiv hepatitisa B i da se testiraju na prisustvo hepatitisa C, kako bi ustanovili da li su zaraženi i na vreme počeli da primaju terapiju.